Meniscul este o structura fibro-cartilaginoasa in forma literei “C”, triunghiular pe sectiune, pozitionata intre femur si tibie ca o “pernita” pentru a amortizarea socurile aparute la nivelul genunchiului in cursul diverselor activitati zilnice, pentru a centra miscarea si pentru a asigura lubrifierea suprafetelor cartilaginoase. Genunchiul are doua meniscuri. Unul extern sau lateral si unul intern sau medial, cel din urma fiind cel mai des lezat.
Leziunea sau ruptura de menisc este o afectiune comuna atat persoanelor sportive cat si celor sedentare. O parte a acestor leziuni pot fi usoare si se pot trata conservator, in timp ce altele pot fi mai grave si necesita tratament chirurgical.
De obicei mecanismul prin care se produce o leziune de menisc este pivotarea sau rasucirea pe genunchi, un schimb de directie rapid in alergare, cu talpa blocata pe sol sau o ridicare brusca din pozitia “ghemuit”. Apare frecvent in cadrul activitatilor sportive precum: fotbal, baschet, handbal, tenis, schi.
Simptome: cand apare o leziune a meniscului pacientul simte o durere cu caracter de “intepatura” sau o “trosnitura” la nivelul genunchiului. In marea majoritate a cazurilor pacientii pot inca sa mearga, unii sportivi isi continua jocul. Ultrerior genunchiul devine mai dureros, se poate umfla, persista durerea la nivelul articulatiei. Alte simptome pot fi:
- Imposibilitatea extensiei complete
- Durere la mers, la urcatul sau coboratul scarilor
- Durere la ridicarea de pe scaun
- Durere in timpul lovirii mingei
- Durere in pozitia “picior peste picior”
- Reducerea mobilitatii
- Senzatia de blocaj sau agatare a genunchiului
Daca prezentati astfel de simptome este indicat sa va prezentati la o
consultatie in cursul careia dr. Dragomir Razvan va va examina, va efectua teste specifice si daca suspiciunea de leziuni meniscale este importanta va va indruma catre efectuarea unui examen RMN de genunchi in urma caruia se poate stabili diagnosticul de certitudine.
Tratamentul depinde de tipul, localizarea, marimea leziunii.
Varsta pacientului, nivelul de activitate sportiva determina de asemenea metodele de tratament.
Dr Dragomir foloseste artroscopia de genunchi pentru repararea problemelor meniscale, fie sutura de menisc sau rezectia partiala in cazul leziunilor ireparabile.