Ligamentul incrucisat anterior

Ligamentul incrucisat anterior (LIA) este unul dintre cele patru ligamente importante ale genunchiului.

LIA are un rol foarte important in stabilitate. Ruptura LIA este o afectiune foarte intalnita printre sportivi de toate varstele, sporturi precum fotbalul, handbalul, baschetul sau schiul, care implica rasuciri frecvente la nivelul genunchilor, cu piciorul fixat pe sol, sunt cateva exemple de sporturi cu risc crescut de accidentare.

RMN normal/RMN rupt

Simptome:

Pacientii cu ruptura LIA adeseori acuza instabilitate, senzatia ca “genunchiul scapa” sau “sare de la locul lui”. In aproximativ 50% din cazuri ruptura LIA se asociaza cu leziuni ale meniscului, ale cartilajului articular sau a altor ligamente. Acestea adauga la simptome si durere la mers, la urcat sau coborat scari, uneori senzatia de blocaj a genunchiului.

Ligamentul incrucisat anetrior ofera protectie pentru aceste structuri articulare mai sus mentionate si de aceea in cadrul episoadelor de instabilitate se pot leza foarte frecvent meniscurile, astfel pacientul avand un risc foarte mare de a dezvolta in viitor artroza. Acestea sunt motivele pentru care Dr Dragomir Razvan de obicei recomanda tratamentul chirurgical – ligamentoplastia LIA, asociind proceduri de reparatie si a celorlalte leziuni asociate.

Dr Dragomir va stabili diagnosticul in urma examinarii clinice a pacientului si a investigatiilor imagistice (RMN si radiografii).

Tratamentul rupturii de ligament incrucisat anterior depinde de gradul leziunii. Varsta pacientului, nivelul de activitate sportiva determina de asemenea metodele de tratament.

Gradele unei leziuni LIA:

Gradul I : presupune o intindere a fibrelor ligamentare, fara o ruptura propriu-zisa. LIA pare inflamat, marit pe volum pe RMN. Pacientii simt durere si inflamatie, dar simptomele se remit dupa cateva saptamani si in majoritatea cazurilor pacientii revin la activitatile anterioare fara operatie.

Gradul II : reprezinta o ruptura partiala de obicei a unui fascicol (din cele doua ale LIA). Este o leziune mai importanta si deseori necesita tratament chirurgical.

Gradul III : ruptura completa LIA. Se asociaza cu durere de intesitate mai crescuta, inflamatie mai accentuata, mers deseori schiopatat, dificil. Aceasta situatie intotdeauna necesita tratament chirurgical.

Pacientii cu leziuni de Gradul II si III si cei care au leziuni asociate meniscale prezinta un risc mare de a dezvolta in viitor artroza. Dupa disparitia fenomenelor inflamatorii pacientii prezinta episoade de instabilitate, motiv pentru care nu isi pot relua activitatile sportive.

In cazul in care se suspicioneaza o leziune a ligamentului incrucisat anterior, indicat este sa programati o consultatie la Dr Dragomir Razvan care va afla istoricul problemei dumneavoastra, va va examina genunchiul si va alege tratamentul optim.

In cazul unei interventii chirurgicale, tratamentul rupturii de ligament incrucisat anterior este artroscopic, minim invaziv. Detalii amanuntite pe intelesul tuturor le puteti obtine in cursul unei consultatii.

Distribuie:

Share on facebook