GONARTROZA (artroză genunchiului) este o afecțiune invalidantă cauzată de distrugerea cartilajului care acoperă zonele de susținere a greutății de la nivelul genunchiului. Aceste suprafețe articulare se uzează odată cu înaintarea în vârstă. Traumatismele, greutatea, artrita reumatioda și alte boli inflamatorii articulare pot genera apariția artrozei la o vârstă mai tânără.
Suprafetele articulare nu mai sunt netede, nu mai alunecă liber și apare durerea însoțită de limitarea mobilității și, uneori, diformități vizibile la nivelul genunchilor.
În anumite situații, articulația devine atât de uzată, încât “se freacă os pe os”.
Dacă genunchiul dumneavoastră suferă de gonartroză avansată, atunci activitățile simple zilnice, precum mersul, urcatul scărilor, șezutul confortabil perioade mai lungi de timp, vor fi efectuate cu dificultate.
Artroplastia sau Protezarea Genunchiului este soluția în această situație, după epuizarea tratamentelor conservatoare.
Proteza Totală de Genunchi este un ansamblu modular de componente, adaptat anatomiei fiecărui pacient. Proteza Totală de Genunchi este formată dintr-o componentă femurală metalică, care se fixează perfect pe capătul inferior al femurului, o componentă tibială metalică, care se așază perfect pe capătul superior al tibiei, și o componentă de polietilenă, care înlocuiește cartilajul uzat.
Dacă este necesar, suprafața articulară rotuliană este înlocuită cu un buton de polietilenă care va aluneca pe suprafața metalică a componentei femurale.
În cadrul Spitalului Sanador, Dr. Răzvan Dragomir, împreună cu echipa din care face parte, efectuează cu succes astfel de intervenții chirurgicale.
Dotarea excepțională a spitalului permite efectuarea unor astfel de intervenții chirurgicale de anvergură, în deplină siguranță.
În vederea efectuării intervenției chirurgicale, pacienții noștri urmează un protocol de investigații bine stabilit și sunt evaluați de un medic anestezist, cu privire la starea generală de sănătate.
Intervenția necesită internare timp de, aproximativ, cinci zile, se inițiază mobilizarea cu sprijin pe piciorul operat din prima zi postoperator și, sub supraveghearea unui kinetoterapeut, se inițiază recuperarea medicală. Reluarea activităților uzuale în mod independent se petrece la, aproximativ, 6-8 săptămâni postoperator.
Durerea cronică de genunchi (care limitează activitățile zilnice, precum mersul, urcatul scărilor, ridicarea de pe scaun și, de asemenea, durerea în repaus și în timpul nopții) este motivul pentru care trebuie să programați o consultație la Dr. Răzvan Dragomir.