COXARTROZA (artroza șoldului) este o afecțiune degenerativă cronică care duce, în timp, la degradarea cartilajului articular de la nivelul șoldului, provocând durere intensă, pierderea mobilității și mers șchiopătat. Coxartroza afectează calitatea vieții pacientului și, în formele avansate, singura soluție pentru ameliorarea situației este intervenția chirugicală.
Procesul natural de îmbătrânire duce la “măcinarea” cartilajului, de obicei după vârsta de 60 de ani.
Sunt, însă, și situații favorizante care pot conduce la apariția coxartrozei la pacienții tineri.
Se numește coxartroză secundară, și apare la tinerii care suferă de deformații anatomice la nivelul șoldurilor, precum displazia de șold, boala congenitală care determină dezvoltarea anormală a articulațiilor sau necroza avasculară de cap femural. Obezitatea și traumatismele de la nivelul șoldului pot duce, de asemenea, la apariția coxartrozei secundare.
În cazul coxartrozei avansate, Artroplastia sau Protezarea șoldului devine soluția definitivă.
Proteza Totală de Șold este un ansamblu de componente modulare particularizate, conform anatomiei fiecărui pacient. Acest ansambu înlocuiește în totalitate articulația afectată.
Proteza este formată dintr-o componentă acetabulară, de formă hemisferică, care înlocuiește cavitatea articulară de la nivelul bazinului, o componentă femurală, de forma unei tije, de care este atașată o bilă ce înlocuiește extremitatea superioară a femurului, și o componentă de polietilenă care mijlocește alunecarea noii articulații.
În funcție de modul de fixare, dictat de calitatea osului pacientului, protezele pot fi cimentate (adică se utilizează un ciment medical pentru fixarea componentelor) sau necimentate (componentele se fixează prin impactare).
În cadrul Spitalului Sanador, Dr. Răzvan Dragomir, împreună cu echipa din care face parte, efectuează cu succes astfel de intervenții chirurgicale.
Dotarea excepțională a spitalului permite efectuarea unor astfel de intervenții chirurgicale de anvergură, în deplină siguranță.
În vederea efectuării intervenției chirurgicale, pacienții noștri urmează un protocol de investigații bine stabilit și sunt evaluați de un medic anestezist, cu privire la starea generală de sănătate.
Intervenția necesită internare timp de, aproximativ, cinci zile, se inițiază mobilizarea cu sprijin pe piciorul operat din prima zi postoperator și, sub supraveghearea unui kinetoterapeut, se inițiază recuperarea medicală. Reluarea activităților uzuale în mod independent se petrece la, aproximativ, 6-8 săptămâni postoperator.