PROTEZAREA UMARULUI

Protezarea umărului reprezintă intervenția chirurgicală de înlocuire a articulației umărului, atunci când aceasta suferă modificări iremediabile de uzură degenerativă, inflamatorie sau traumatică, pentru care nu mai există soluție de tratament prin metode conservatoare.

Indicațiile principale ale protezării umărului sunt:

  • Omartroza (artroza umărului). Degradarea cartilajului articular odată cu înaintarea în vârstă conduce la limitarea mobilității, durere de umăr, calitatea vieții fiind semnificativ afectată.
  • Fractura cominutivă (cu mai multe fragmente) a extremității proximale a humerusului, la persoanele vârstnice, care nu poate fi trată prin reconstrucție și fixare, reprezintă cauza cea mai frecventă de protezare a umărului în clinica noastră.
  • Artropatia coafei rotatorilor. Rupturile masive, vechi, ireparabile ale coafei rotatorilor creează un dezechilibru în biomecanica umărului, o descentrare a mișcării ce generează, în timp, distrugerea structurilor articulare.
  • Artrita reumatoidă, necroza avasculară a capului humeral, fiind alte cauze de omartroză.

Proteza de Umăr este un ansambu de componente modulare, adaptate anatomiei fiecărui pacient. Protezarea se poate efectua, în funcție de particularitățile cazului, în mai multe variante:

Hemiartroplastia, atunci când se înlocuiește doar partea afectată, de obicei utilizată în fracturile cominutive (cu mai multe fragmente) de humerus proximal.

Proteza Totală de Umăr Anatomică

Proteza Totală de Umăr Inversată, utilizată atunci când coafa rotatorilor prezintă ruptură masivă ireparabilă, iar pacientul prezintă tabloul clasic al umărului pseudoparalitic. Aceasta variantă inovatoare, prin care se inversează mecanica umărului, oferă suficientă forță mușchiului deltoid să acționeze articulația umărului, reoferind funcționalitatea apropiată de normal a brațului.

Protezarea Totală de Umăr este o intervenție chirurgicală de complexitate mare, mai puțin frecventă, în țara noastră, decât protezarea șoldului sau a genunchiului .

Dr. Răzvan Dragomir, împreună cu echipa din care face parte, efectuează acest tip de operații în cadrul Spitalului Sanador, acesta fiind printre puținele centre din țară unde se efectuează astfel de intervenții chirurgicale.

Distribuie:

Share on facebook